VIDEO.Schimb de experiență între dascălii din Valea Jiului și profesori veniți din șase țări europene. Simpozion internațional – Consilierea și orientarea elevilor în context european – ediția a VIII-a, desfășurat la Petroșani

948

Dascălii din Valea Jiului au schimbat opinii și idei cu profesori veniți din șase țări străine, pe tema educației formale și non- formale, în cadrul celei de-a opta ediții a simpozionului internațional – Consilierea și orientarea elevilor în context european, ce s-a desfășurat miercuri la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Petroșani.

În contextul organizării și desfășurării simpozionului, și-au dat mâna mai multe școli din România și din străinătate, precum și diverse asociații, cărora li s-a alăturat Casa Corpului Didactic Hunedoara și Inspectoratul Școlar Hunedoara, pentru a stimula cercetarea științifică și metodică a profesorilor și totodată pentru a valorifica preocupările acestora în vederea eficientizării procesului educativ.

Acțiunea a reunit la Petroșani, cadre didactice din Valea Jiului, Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania, Spania și Marea Britanie.

Lucrările prezentate în cadrul simpozionului  au fost înscrise în diverse secțiuni – proiecte educative privind problematica tinerilor, programe europene pentru tineret, management școlar, managementul activităților în aer liber și consilierea tinerilor în vederea integrării pe piața muncii. Ultima dintre secțiunile menționate are o greutate mare în contextul în care sistemul de învățământ românesc întâmpină dificultăți la momentul actual, în a se adapta la cerințele acestei pieți a muncii, mai ales că tot mai mulți tineri aleg să părăsească țara în căutarea unui loc de muncă, fapt subliniat și de reprezentanții colegiului organizator.

„ Gândul nostru acesta a fost, pentru că elevii noștri, foarte mulți pleacă dincolo și trebuie cumva să-i ajutăm. Una dintre secțiuni este chiar consilierea elevilor în vedea integrării pe piața muncii. Oricum, toate certificatele pe care le primesc (elevii- n.r) de la noi sunt atestate la nivel european”, a declarat Camelia Paraschiv, directorul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” Petroșani.

Reprezentanții din Marea Britanie au pus accentul pe importanța organizării activităților în aer liber pentru a facilita procesul de învățare și nu numai.

„Ne-am gândit că este foarte important să-i scoatem pe copii din sălile de clasă și astfel să le mărim entuziasmul pentru a învăța. Ei își îmbunătățesc astfel atât comportamentul cât și abilitățile de învățare”, a declarat Claire Wright, cadru didactic din Marea Britanie.

Printre școlile partenere, s-au numărat și câteva din Valea Jiului – Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Vulcan, Colegiul „Hermes” Petroșani, Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” Petroșani, Liceul Tehnologic Lupeni, Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani, Școala Generală „I.D.Sîrbu” Petrila, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani și Clubul Copiilor Petrila și Petroșani.

Redactor: Bianca Holobuț

Reporter: Alin Costache

Comenteaza

Comenteaza