Vin vremuri grele pentru mineri, cu pierderi uriase

259

Produc energie de 4 ori mai scumpã decât au reusit sã o vândã. Asa stau lucrurile acum la Complexul Energetic Hunedoara, iar ce urmeazã va fi la fel, pentru o bunã perioadã de timp. O spun sindicalistii, care cer acum ca huila sã fie consideratã rezervã strategicã si sã fie subventionatã corespunzãtor activitatea de extractie a huilei.

Minerii din Valea Jiului au înregistrat pierderi mari, în ultima vreme, dupã ce pe piata zilei urmãtoare au vândut energie la un minim–record. Încep ploile, începe sã batã si vântul, iar energia pe cãrbune va fi pusã la colt, tocmai de aici venind si îngrijorarea sindicatelor.  „Noi vindem energie, iar pretul de cost este undeva la 320 de lei pe Mwatt, foarte mare, în conditiile în care, pe piata zilei urmãtoare, sâmbãta trecutã, a fost un pret de 75 de lei pe MWatt. Vã dati seama ce pierdere s-a produs sâmbãtã. Va veni o perioadã care pe noi ne dezavantajeazã, când încep ploile, bat vânturile…”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.

Sindicalistii vor sã cearã ca unul dintre grupurile de la Mintia sã functioneze pe huilã si nu pe gaz, asa cum se preconizeazã. Mineritul din Oltenia si din Hunedoara a stabilizat întreg sistemul energetic, în perioadele de ger cumplit si, bazându-se pe acest rationament, minerii sperã sã primeascã ceea ce cer acum, respectiv subventie.

Diana Mitrache

Cronica Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza