Vizită la nivel înalt. Unitatea de Asistenţă Tehnică de la Petroşani, inaugurată în prezenţa Primului Ministru

256

La Petroşani va fi inaugurată, vineri dimineaţa, Unitatea de Asistenţă Tehnică, structură ce va funcţiona în directa subordine a Guvernului României. La eveniment a fost anunţată prezenţa Primului Ministru, Dacian Cioloş, dar şi a ministrului Dezvoltării, Vasile Dâncu.

Consilierul judeţean Adrian David, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, a precizat că, pentru Valea Jiului, implementarea acestui proiect înseamnă, în prima fază, 5 milioane de euro, bani direcţionaţi special pentru această zonă.

„În mai puţin de 3 luni de zile acest proiect a ajuns de la stadiul de idee la stadiul de lucru cert. Această unitate este importantă pentru noi pentru că asigură canalizarea, cu prioritate, către Valea Jiului a unor fonduri guvernamentale şi, de asemenea, asigură şi o canalizare a unor fonduri europene către Valea Jiului. În cifre, putem să discutăm în primă fază de 5 milioane de euro anual care vor veni fără concurenţă strict pentru investiţii în Valea Jiului şi, de asemenea, din discuţiile pe care le-am purtat cu domnul consilier de stat Ionel Dancă înţeleg că toate organismele Comisiei Europene – începând cu DG REGIO şi finalizându-se cu Comitetul de monitorizare pe POR lucrează la armonizarea documentaţiilor, astfel încât Valea Jiului, Ţara Moţilor şi Nord – Vestul Moldovei să beneficieze de fonduri europene cu prioritate”, a declarat consilierul judeţean Adrian David, referindu-se la această unitate de asistenţă tehnică.

Pe de altă parte, Adrian David spune că acest lucru ne garantează că guvernul condus de Dacian Cioloş este focusat pe problemele din Valea Jiului şi că fondurile guvernamentale nu vor mai întârzia să fie folosite într-o zonă care are mare nevoie de investiţii, ţinând cont de posibilităţile extrem de reduse ale administraţiei publice locale.

La finele lunii septembrie, Guvernul a aprobat Memorandumul pentru zonele de intervenție pilot, printre care se regăsește și Valea Jiului, consilierul pe probleme economice speciale al premierului Dacian Cioloș, Ionel Dancă, declarând că va fi înființată la nivelul Cancelariei Premierului o Unitate Guvernamentală de Asistență Tehnică al cărei rol este acela de a sprijini beneficiarii din zonele pilot să realizeze proiecte de dezvoltare integrată din fonduri europene și naționale.

Actul se adresează zonelor de intervenție asumate ca o prioritate de actualul Guvern, printre acestea regăsindu-se și Valea Jiului.

Avem în vedere înființarea unei Unități guvernamentale de asistență tehnică pentru sprijinirea beneficiarilor din aceste zone, fie că vorbim de autorități publice locale sau entități private, în vederea elaborării de proiecte cu finanțare europeană sau de la bugetul național”, a declarat la momentul respectiv consilierul premierului Dacian Cioloș, Ionel Dancă.

Unitatea guvernamentală va funcţiona la nivelul cancelariei primului ministru și va avea trei birouri teritoriale în zonele de intervenție stabilite: Petroșani, Roșia Montană și Vaslui, care vor asigura funcția de punct unic de contact pentru beneficiarii din zonele respective, astfel încât cererile de finanțare să fie integrate într-o strategie coerentă de dezvoltare a zonelor respective. Cu sprijinul și coordonarea unității guvernamentale de asistență tehnică de la nivelul cancelariei primului ministru, acestea vor beneficia de sprijin atât din partea direcțiilor de specialitate de la Ministerul Fondurilor Europene – pentru programele care sunt în gestiune acestui minister-, cât și de la direcțiile Ministerului Dezvoltării Regionale pentru programele care sunt în gestiunea acestui minister, dar și de la celelalte ministere, au spus responsabilii.

Mecanismul aprobat de Guvern instituie practic o modificare a cadrului actual de gestiune a fondurilor, astfel încât proiectele din Valea Jiului, Roșia Montană și Moldova să aibă prioritate la accesarea fondurilor europene și de la bugetul național.

Birourile teritoriale și unitatea guvernamentală de asistență tehnică vor avea funcția de coordonare între ministere și autoritățile locale, precum și cea de sprijin, de help desck, de secretariat tehnic pentru aceste cereri de finanțare de la depunere până la finalizarea proiectelor, scopul fiind acela al asigurării că sunt atinse obiectivele asumate.

Carmen COSMAN – PREDA

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza