Zece elevi de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși Petrila vor construi un robot. Sunt singurii din Valea Jiului selectați la competiția First Tech Challange Romania

1093

Trăiesc și învață într-un oraș minier, dar asta nu-i împiedică să viseze. Zece elevi de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din Petrila, îndrumați de trei profesori, au intrat în clubul select al echipelor selecționate în cadrul competiției naționale First Tech Challange Romania. În cadrul acesteia elevii petrileni trebuie să construiască, după anumite cerințe, un robot. Visul lor e să ajungă la Campionatul Mondial de Robotică ce va avea loc în Detroit.

Wafy Team

Acesta este numele echipei petrilene, singura din Valea Jiului calificată la FTC (First Tech Challange) România. Selecția a fost finalizată în urmă cu câteva zile, iar elevii de la Constantin Brâncuși au trecut cu prime etapele acesteia: crearea unui logo, alegerea unui moto, crearea unui video de prezentare și întocmirea unei scrisori de intenție. În total, în concurs au fost selecționate 90 de echipe din întreaga țară, dar și una din Republica Moldova.

Elias-Flavius Felvinczi, Maria-Andrada Luca, Dumitru-Darius Negoi, Adrian-Vasile Negoiță, Alexandru-Denis Pădurean, Moise Vlad Păun, David Ilie Stănuș, Karina Stepanek, Vlăduț-Adorian Ștefan și Dumitru-Alexandru Ursu sunt cei 10 elevi de la Constantin Brâncuși. Împreună cu profesorii Gabriela Nagaț (discipline tehnice), Elena Mihalache (discipline economice) și Cristiana Mădălina Ciucă (informatică) formează Wafy Team.

”Avem o echipă formată din profesori pasionați de tehnologie și elevi pasionați de robotică și mai ales de programare. Ne dorim să ajungem la Campionatul Mondial de Robotică din Detroit și să ne facem și noi prieteni”, susține Adrian Negoiță, membru al echipei petrilene.

Elevii care compun echipa petrileană sunt în clasele a IX-a și a X-a.

Robotul care transportă o păpușă

 

După faza selecției, echipele selectate vor avea de construit un robot.

”Trebuie să construim un robot cu dimensiuni prestabilite de organizatorii competiției. Acesta trebuie să aibă câte 18 inch pe lățime, lungime și înălțime, și brațe mobile cu care să aranjeze 12 cuburi într-un raft, să prindă o păpușă pe care să o transporte în afara arenei. În funcție de distanța parcursă de robot pentru cu păpușa se va acorda punctajul”, explică Adrian Negoiță.

Materialele necesare construcției acestuia le vor fi puse la dispoziție de organizatori, tema din acest an fiind ”First Relic Recovery”.

Competiția FTC are originile în Manchester, încă din 1989 și-i învață pe elevi să combine întrecerea cu cooperarea. Scopul acestui concurs este atragerea elevilor către sectorul IT.

Mihaela Mihai

Comenteaza

Comenteaza