Zilele oraşului Petrila, / Prilej de distracţie pentru mii de petrileni

332
de Corneliu BRAN
Fâţâiala de du-te vino a oamenilor prezenţi la Zilele oraşului Petrila, îmbrăcaţi de vară, dar prevăzători din cauză că afară vremea se răcise faţă de ziua anterioară cam cu zece grade, era animată de clovni şi personaje de basm, care pozau şi făceau mici glumiţe cu trecătorii şi de mulţimea de vânzători ambulanţi de baloane colorate, care dădeau astfel culoare întregului tablou. La mesele improvizate sute de petrileni îşi stingeau setea cu câteo bere rece, iar cei dornici de un mic sau de o frigăruie au pus-o în practică cu spor, spre bucuria comercianţilor, care se vede treaba că n-au întins terasa sâmbătă degeaba.
Primarul a dat startul 
La orele 18,00, primarul Ilie Păducel şi consilierii locali au dat startul oficial la show. După un scurt discurs, în care întâiul edil al Petrilei a mulţumit consilierilor locali şi funcţionarilor din primărie pentru organizare, dar şi cetăţenilor pentru prezenţă, fanfara oraşului a dat startul evenimentelor, prin câteva cântece bine interpretate. Apoi, pe scenă au început să apară trupe locale şi interpreţi de muzică uşoară şi de dans modern, tineri pregătiţi în general de profesorii din cadrul casei de cultură a localităţii.
După orele 20,30 au intrat în scenă şi invitaţii speciali: cunoscuta interpretă de muzică uşoară Gina Pătraşcu, fiică a Petrilei, Silvia, ori trupa Alb-Negru. Toţi au încins atmosfera, mii de petrileni asistând cu plăcere şi bucurie la mini-concertele susţinute de aceştia.
Gina Pătraşcu, cântăreaţa stabilită actualmente în Germania, a primit din partea primarului Ilie Păducel titlul de „Cetăţean de Onoare al Petrilei”. Un semn de preţuire şi recunoaştere a valorii incontestabile a celei supranumită cândva de media românească „cântăreaţa cu glas de privighetoare”.
Puseuri de tensiune politică 
Şi la această sărbătoare s-a simţit o mică tensiune între politicienii locali. Dacă prin alte locuri reprezentanţii partidelor stau împreună, şi pentru câteva ore uită de culoare politică, la Petrila fiecare „tabără” politică a fost bine delimitată.
Costel Avram, liderul liberalilor, a stat, aşa cum ne-a obişnuit deja, în mijlocul liberalilor, peneliştii fiind detaşaţi clar de celelalte grupuri, arătând, fireşte, un aer de superioritate faţă de celelalte grupuri politice. „Singuri împotriva tuturor”, cum spun rapidiştii, ar fi sloganul care s-ar potrivi cel mai bine acestei organizaţii de partid petrilene. Care, prin muncă şi rezultate, dă frisoane PSD-ului petrilean, care ar avea de învăţat la capitolul „activitate şi organizare” de la PNL Petrila.
Primarul Ilie Păducel a stat alături de consilierii proprii şi de social-democraţi, dar şi prin mulţime, fiind invitat de nenumărate ori să facă poze. La un moment dat, destul de epuizat, primarul a trebuit să-şi ceară scuze că nu mai poate merge la „solicitare” din cauză că trebuie să dea startul show-ului de pe scenă.
În fine, pedelişti din Petrila au stat la fel, în grup, retraşi şi faţă de unii şi faţă de alţii (poate mai apropiaţi doar cu anumiţi funcţionari din primărie, cu care au stat împreună preţ de ore bune), la nivel de oraş ei nearătând că de curând între PDL şi PNL s-ar fi bătut palma la o alianţă sau fuziune.
Fără incidente notabile
Dacă cei din politică au arătat că la nivel de oraş rivalităţile locale sunt evidente, cetăţenii s-au simţit bine împreună, au cântat şi au dansat până târziu în noapte, cu marele noroc că n-a plouat ca să le strice distracţia. Am atras atenţia asupra necesităţii toaletelor publice. Ei bine acestea au existat, chiar dacă n-au fost ele ecologice. Totuşi, pe viitor n-ar strica să se achiziţioneze vreo două-trei toalete ecologice, cele câteva mii de oameni care participă la astfel de acţiuni având nevoie de ele (de exemplu, undeva în spatele unei parcări s-a p..t bine terenul…).
Mai trebuie spus că jandarmeria, poliţia şi poliţia locală au asigurat ca pe tot parcursul zilei de sâmbătă să nu existe incidente.
Ziua dedicată muzicii populare şi portului tradiţional
Duminică petrecerea a continuat, schimbându-se registrul. Pe scenă au urcat artiştii şi dansatorii de muzică populară. „Junii Petrileni”, „Bujorii Muntelui”, Victoriţa Lăcătuşu, Andreea Voica, Suzana Toader, Cornel Todea au încântat şi descreţit frunţile petrilenilor, mari amatori de muzică populară. Parada portului popular petrilean a întregit toate acestea, momârlanii, cu mic, cu mare, reuşind să atragă privirile miilor de petrileni aflaţi pe stradă, admirând frumuseţea şi originalitatea portului popular tradiţional. Zecile de călăreţi şi falnicii lor cai, frumos gătiţi, în fruntea lor aflându-se pe jos primarul Ilie Păducel, mare iubitor de animale, dar şi alţi reprezentanţi locali, au demonstrat ca şi în anii trecuţi că la Petrila acest obicei n-a murit. Păcat că din acest obicei încă nu se fac bani în turismul local, precum în alte zone ale ţării. Şi este regretabil că momârlanii îşi mai poartă hainele tradiţionale doar la astfel de manifestări, când „cei mai bine îmbrăcaţi” sunt şi premiaţi.
„La Mulţi Ani, Petrila!”
Încheiem acest material cu câteva declaraţii acordate de primar şi de câţiva cetăţeni: Ilie Păducel: „Mă bucur că şi anul acesta am putut să-i răsplătim pe cetăţenii noştri, după un an de muncă şi destule greutăţi. După cum vedeţi, lumea a venit în număr mare, se bucură de tot ce este aici, semn clar că oamenii au aşteptat această sărbătoare. De câteva ore mă plimb printre oameni, stau de vorbă cu ei, sunt solicitat să răspund la întrebări, fapt care mă face să uit de oboseală. Avem nişte cetăţeni minunaţi şi îi asigur încă o dată şi pe această cale că primarul şi cei care-l ajută fac tot posibilul să-şi ducă cât mai bine mandatul la îndeplinire, aşa cum am promis şi în campania electorală. Încă o dată La Mulţi Ani, Petrila, La Mulţi Ani, stimaţi petrileni şi să ne revedem cu bine şi la anul! Iar până atunci să continuăm cu toţii activităţile de zi cu zi, să ne facem datoria faţă de familii, oraş, comunitate, astfel încât să facem tot ce ne propunem”.
Cornel Sabin: „Este o sărbătoare a oraşului de care trebuie să ne bucurăm toţi. Anul acesta mi se pare că au venit mai mulţi comercianţi şi că distracţia e mai mare. Felicitări organizatorilor şi sper să nu plouă!”.
Felicia Andronescu: „Este minunat în această seară, de multă vreme nu am simţit la Petrila că oraşul este viu! Iată că este şi ne bucurăm cu toţii că putem să ne distrăm două zile. După atâta stres cotidian mai vine şi câte una din asta. La Mulţi Ani, Petrila!”.
Vasile Irminiuc: „Parcă niciodată n-a fost aşa de frumos. Să vedem cum vor fi şi spectacolele, dar şi parada portului popular de mâine, pe care le aşteptăm. Să sperăm că vremea va ţine cu noi, că parcă s-a răcit ceva faţă de ieri seară”.
Ionela Năstase: „Pentru noi, tinerii, aceste zile ale oraşului sunt binevenite. Aşteptăm spectacolul de la 21,00, sper să fie mai reuşit decât anul trecut. Oricum mulţumim pentru această sărbătoare, aveam nevoie şi la Petrila de altceva, în afară de plictiseală. Oricum vacanţa începe cum nu se poate mai bine”.

Comenteaza

Comenteaza