
Zilele Patrimoniului Industrial la Petrila se vor desfășura între 28 și 30 august în zona minei Petrila din Valea Jiului și a câtorva obiective industriale din oraș. Evenimentul este un punct de sinteză a întregului demers Petrila, patrimoniul industrial ca sursă de regenerare urbană, un punct de reflecție privind istoria Petrilei și un punct de proiecție a unui posibil viitor al Petrilei, diferit de cel trasat acum. Acțiunea este organizată de Asociația PLUSMINUS și de Societatea Culturală Condiția Română, condusă de artistul Ion Barbu și va reuni arhitecți români și germani. Scopul acțiunii este de a atrage atenția, de a arăta valoarea și de a promova noul statut de monument istoric al întreg ansamblului minei Petrila, precum și a câtorva clădiri emblematice.
În cadrul evenimentului vor fi realizate o serie de intervenții de mobilier urban și artistice pentru agrementarea unei mici porțiuni din malul râului Jiul de Est, vor fi trasate circuite pietonale și de biciclete pentru descoperirea obiectivelor valoroase ale trecutului industrial al Petrilei.
Data de 30 august va fi punctul culminant al acțiunii, urmând să fie dezvelită plăcuța de identificare ca monument istoric și înmânată autorităților locale, va fi organizat un tur pe biciclete ca va urma traseul marcat anterior, iar, la final, va fi organizat un eveniment simbolic pe podul ce leagă mina de oraș.
Evenimentul se desfășoară în cadrul Anului Patrimoniului Tehnic și Industrial în Europa (http://www.industrialheritage2015.eu/)
Contextul intervenției
Până la data de 1.01.2016, toate clădirile din incinta E.M. Petrila sunt propuse spre a fi demolate, iar suprafața va fi acoperită cu un strat de vegetație. Este o soartă la care sunt condamnate toate minele din Valea Jiului, unele mai devreme decât altele. Lipsa de viziune privind viitorul Văii Jiului și a Petrilei din partea autorităților centrale și a societăților exploatatoare de cărbune, va duce la ștergerea istoriei locale, va contribui la sentimentul de deznădejde, lipsă de putere și dezrădăcinare a locuitorilor din zonă și va contribui definitiv la depopularea și declinul economic și mai accentuat al Văii.
Cine suntem?
Acțiunea Zilele Patrimoniului Industrial la Petrila este organizată de Asociația PLUSMINUS împreună cu Societatea Culturală Condiția Română, condusă de artistul Ion Barbu. Proiectul este finanțat parțial de Ordinul Arhitecților din România și de Ambasada Germaniei la București. Condiția Română, alături de ADERF și, mai apoi, de PLUSMINUS, au inițiat proiectul Petrila – patrimoniul industrial ca sursă de regenerare urbană în 2011. Până astăzi s-au desfășurat 4 acțiuni majore întreprinse ce au vizat analizarea situației existente, elaborarea unor strategii realiste și ambițioase de dezvoltare a localității pornind de la ansamblul minei Petrila, relevarea clădirilor valoroase ale minei Petrila și conversia reală a unei structuri din incinta minei. Rezultatele proiectului vorbesc de la sine: clasarea ca monument istoric a ansamblului minei Petrila și a unor clădiri precum Puțul Centru, Sala veche a compresoarelor, Atelierele Mecanice, etc.; elaborarea unui Studiu de Prefezabilitate pentru conversia acestor clădiri și pentru un nou profil economic a localității; reabilitarea stației de pompe și transformarea acesteia în Centrul POMPAdou.
Puteți urmări proiectul aici:
https://www.facebook.com/PetrilaRegenerareaUnuiPeisajIndustrial
http://petrilaworkshop.wix.com/industrial-heritage
http://plusminus.org.ro/
Contact presă:
Cristina Sucală, ADERF Paris
Ilinca Păun Constantinescu, UAUIM București
Dragoș Dascălu, FAU Cluj
Ina Stoian, PLUSMINUS București
Ion Barbu, Fundația Culturală Condiția Română, Petrila
Un proiect finanțat de:
Ordinul Arhitecților din România
Ambasada Republicii Federale Germania, București
Cu sprijinul:
Primăria Petrila
Clubul Copiilor Petrila
E.M. Petrila
http://revistatimpul.ro