Zona Devei, mai poluată decât Valea Jiului

269

Reducerea treptată a capacităților miniere a determinat ca Valea Jiului să nu mai reprezinte cea mai poluată zonă a județului. Deva este, conform reprezentanților Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, mai vulnerabilă decât Valea Jiului în ceea ce privește pulberile poluatoare din aer.

”Deva, Mintia, Chișcădaga intră în zona Deva. Aici sunt depășiri a pulberilor din aer, din cauza industriei și traficului auto”, a declarat, pentru GDD, Georgeta Barabaș, director APM Hunedoara.

Conform sursei citate, în județul Hunedoara nu au fost identificați în aer, peste limitele admise, agenți poluatori.

”Valorile identificate nu depășesc limitele admise, cu excepția unor pulberi măsurate pe anumite stații automate”, a completat directorul APM Hunedoara.

Județul Hunedoara are o serie de 30 de agenți economici care pot provoca poluarea aerului. Printre aceștia se află și Complexul Energetic Hunedoara, cu grupurile energetice de la Mintia și Paroșeni.

La cele două termocentrale, conducerea CEH trebuie încă să rezolve problemele de mediu legate de emisiile în aer. În 2015, din cauza faptului că nu îndeplinesc condițiile de mediu, Garda de Mediu a dispus sistarea activității la termocentralele Mintia și Paroșeni. CEH a contestat însă respectivele procese verbale, iar procesele nu au fost finalizate încă.

Autorităţile de mediu susţin că nivelul de poluare al aerului creşte în raport direct cu aglomeraţia, cu numărul fabricilor şi cu intensitatea traficului.

Calitatea aerului ar putea fi îmbunătățită prin crearea de perdele verzi. În județul Hunedoara însă, administrațiile locale, și nu numai, taie arbori fără a pune nimic în loc. Ba mai mult, construcțiile și modernizările de drumuri au dus și la eliminarea arborilor de pe marginea șoselei.

Mihaela MIHAI

 

Comenteaza

Comenteaza