Zvonul că oficierea cununiilor se va face duminica face verighetele să tremure

219

Tinerii care urmează să își unească destinele și reprezentanții restaurantelor din Valea Jiului sunt luați prin surprindere de zvonul potrivit căruia Patriarhia Ortodoxă Română va oficia curând cununiile doar în ziua de duminică. Deși încă nu este nimic  oficial în acest sens, preoții confirmă că așa este rânduiala canonică, însă, odată cu evoluția societății au apărut și abateri de la rit.

Zvonul că Patriarhia Ortodoxă Română va oficia cununii doar în zilele de duminică a semănat neliniște între tinerii care urmează să își unească destinele și, de ce nu, între patronii de restaurante care cel mai probabil vor fi ”bombardați” de solicitări de schimbare a datei petrecerilor, în cazul în care zvonul se va confirma. Cert este că preoții din Valea Jiului nu au deocamdată nimic oficial în acest sens, însă confirmă că, conform canonului bisericesc, cununiile se fac duminica, după Sfânta Liturghie.

”Momentan nu am nicio informație în acest sens însă, înainte, din epoca primară era practica aceasta, ca după sfânta liturghie de duminica să se oficieze căsătoriile, adică, tinerii după ce participau la sfânta liturghie, se împărtășeau și apoi se uneau  prin Sfânta Căsătorie. Asta ar fi idealul. În ultima vreme s-au făcut câteva abateri, însă până în 89, oamenii munceau și sâmbăta, iar duminica, fiind zi liberă, era ziua când se oficiau căsătoriile. După revoluție, vineri este ultima zi lucrătoare, iar sâmbăta a devenit ziua ideală pentru oficierea căsătoriilor. Mai nou am văzut că și joia se cunună și nu mai este bucuria aceea de odinioară”, a declarat, pentru GDD, preotul Petrache Crețu, protopopul ortodox al Văii Jiului.

Totuși, dincolo de canoane, există un motiv al abaterilor de la rit. Acest lucru, liniștește oarecum tinerii, deoarece confirmă faptul că este preferabil să se oficieze slujbe de cununie și în alte zile decât cea de duminică.

”Decât să ardă în păcat, trăind în păcat, în concubinaj sau legături ocazionale este mai bine ca oamenii să se căsătorească, prin urmare și noi, facem, chiar și joi sau sâmbătă aceste slujbe. Repet însă că, ideal este ca slujbele de cununie să se oficieze duminica, după Sfânta liturghie”, a declarat, pentru GDD, preotul Petrache Crețu, protopopul ortodox al Văii Jiului.

Tinerii însă sunt parcă puși pe jar de ideea că totuși Patriarhia Ortodoxă Română își va pune planul în aplicare și atunci, toate planurile lor, făcute cu mult timp înainte de ziua cea mare, riscă să se dărâme.

”Nici nu vreau să mă gândesc ce ar însemna să fim nevoiți să schimbăm data cununiei religioase, după ce aceasta a fost planificată cu doi ani înainte. Este imposibil ca acum, când mai avem doar câteva luni până la nuntă să fim nevoiți să modificăm totul. Nici nu cred că cei de la restaurant ar accepta să ne mute petrecerea de sâmbătă, duminica. Să nu mai vorbim de invitații, iar ideea că putem petrece ”în avans”, cade din start. Sper ca totul să rămână la stadiul de zvon”, a declarat, pentru GDD, Aurora Popescu, o viitoare mireasă.

Dacă viitorii miri sunt în pragul disperării, unii patroni de locale nu văd lucrurile atât de negativ.

”Eu nu cred că voi fi afectat, că oamenii pot face nunta duminica la biserică și masa, pe zi la restaurante. Deci nu s-ar mai ține noaptea, la fel ca în marile orașe din țară, unde nu există petreceri de cununie care să se întindă toată noaptea. Oricum eu nu cred că preoții ar face  față să oficieze toate cununiile după slujbă, că cereri sunt multe iar timpul scurt. Dar totul ține de canoanele bisericești pe care noi nu suntem în măsură să le comentăm”, a declarat, pentru GDD, Sorin Avramescu, proprietar restaurant Petroșani.

Totuși, cum până în acest moment nimic nu este concret ci doar la stadiul de zvon, iar viitorii însurăței pot sta liniștiți că planurile nu le vor fi stricate. Când însă va apărea un document oficial din partea Patriarhiei Ortodoxă Română, atunci abia ar fi momentul să se îngrijoreze.

Rodica Muntoi

 

Comenteaza

Comenteaza